AEB Nieuwsitem: Werken aan de circulaire economie

8 januari 2016, een mooi artikel over sociale werkgelegenheid in de circulaire economie op de website van AEB Amsterdam http://www.aebamsterdam.nl/over-aeb/nieuws/2016/werken-aan-de-circulaire-economie/

Koelkasten, mobiele telefoons, huishoudelijke apparaten, watermeters en andere bijzondere apparaten worden bij AEB dagelijks gesorteerd en bepaalde stromen worden gedemonteerd zodat materialen en grondstoffen maximaal kunnen worden hergebruikt. Deze apparaten worden onder andere ingezameld bij de zes Afvalpunten in Amsterdam. Daar kunnen bewoners en bedrijven terecht voor hun grof- en gevaarlijk afval. Daarnaast zijn er kringloopwinkels en andere organisaties die hun afval of niet meer verkoopbare materiaal zoals cd’s bij AEB inleveren zodat meer grondstoffen kunnen worden teruggewonnen. Een voorbeeld van een bijzondere lading deze week zijn watermeters.

Watermeters recyclen

Watermeters recyclen
AEB

Deze watermeters worden gedemonteerd en de materialen gescheiden. Op die manier kunnen de grondstoffen zoals messing, glas en kunststof opnieuw worden gebruikt. Het werk wordt gedaan door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij werken bij het Regionaal Sorteer Centrum van AEB. Deze medewerkers demonteren de apparaten en sorteren de materialen en grondstoffen. Die worden naar de juiste eindverwerkers afgevoerd. Maar liefst 80% van de materialen uit deze apparaten is nog bruikbaar.
Samenwerking
AEB biedt deze medewerkers, in nauwe samenwerking met de gemeente Amsterdam en Milieuwerk arbeidsplaatsen. Jaap Pranger, financieel directeur van AEB: ‘Iedereen wil een baan, erbij horen en zich gewaardeerd en gekend voelen. De structuur van een baan en het leren omgaan met regels en sociale normen heeft ook vaak effect op de thuissituatie. Uiteindelijk is het een win-win situatie voor ons als organisatie, voor de gemeente, de maatschappij en bovenal de werknemer zelf die nieuwe perspectieven heeft gekregen.’
Schone samenleving
Bovendien levert het werk dat deze mensen doen, het recyclen van oude huishoudelijke apparatuur, een bijdrage aan een schone, duurzame samenleving.